Meist

Tutvuge Nõva Break’iga

Nõva Break on peretootmine, kus austame traditsioone ja valmistame käsitööd armastusega kohalikke maitseid.

merike
Merike Väli, Nõva leivakoja asutaja ja perenaine

Meie lugu

Meie missioon: kohalike maitsete ja traditsioonide hoidmine

NÕVA BREAK OÜ LEIVAKODA on 2008. aasta kevadest edukalt toiminud pereäri, mis on sündinud pereema Merike Väli initsiatiivil ja eestvedamisel. Merike tegi leiba hobikorras juba varem, turustas seda laatadel ja jagas vahel sõpradele. Naine sai oma leibade hea maitse pärast rohkelt kiita. 2006. aastal kolis mõnda aega välismaal elanud Merike koos oma perega tagasi Eestisse ja saatuse tahtel osutus uueks elamiskohaks just Nõva. Alguses osteti vana talumaja Nõvale suvekoduks, aga mingil hetkel jõuti järeldusele, et maal on palju parem elada kui linnas. Alguses oli raske uute tingimustega harjuda ja kohalikku kogukonda sisse elada. Peale kuueaastast Eestist eemal viibimist oli alguses raske aru saada, kuidas see Eesti ettevõtlusmaastik toimib, samas tundus maaelu väga ahvatlev ja äge. Nõvale paikseks jäädes oli Merikesel raske tööd leida ja tuli mõelda, millega elatist teenida. Siis jäi Nõva pritsumaja kõrval üks hoone vabaks ja tal olid olemas leiva tegemise oskused. Merike on tegelikult õppinud Haapsalus kokaks, mitte pagariks. Enne oma äriga alustamist omandas ta ka algteadmised ettevõtlusest. Just leiva küpsetamise kasuks otsustas Merike sellepärast, et ka tema vanaisa oli pagar ja tegi meeletult häid asju ehk midagi võib olla ka geenidega seotud. Inspiratsiooni sai Merike ka ühest restoranis tehtud leivaküpsetamise kursusest, kus see tundus temale täieliku võlumaailmana. Eks see leiva tegemine üks sonkimine on, aga see, mis sealt lõpuks välja tuleb, on metsikult äge, ütleb Merike. Naise sõnul on eesti leib unikaalne. Esimeste oma leibadeni, mida Merike müüa julges, jõudis ta läbi pisarate ja magamata ööde. Tegelikult saab hea leiva Merikese sõnul siis, kui tuju on hea. Juuretisega leivataigen on elus asi ja tujukas, sellele peab ka taevaisa oma õnnistuse andma. Juhtub leivategija tuju halb olema, lähevad halvad emotsioonid läbi käte taignasse ja siis ei tule kogu asjast midagi välja.
NÕVA BREAD LEIVAKOJA leibade ja saiade valmistamisel ei kasutata kunagi pärmi. Kõik küpsetised kerkivad tänu juuretisele. Juuretised, mis on erinevad saiale ja leivale, on Merikese enda poolt aretatud. Kui tavaliselt hoitakse selliseid leiva põhikomponente kiivalt saladuses, siis Merike on nõus oma juuretisi tõsistele leivaentusiastidele lausa jagama. Igapäevases nomenklatuuris on BREAK LEIVAKOJAL pakkuda mustast leivast Borodino ja heatujuleiba, valgetest leibadest ehk saiast juustu-, kardemoni-, šokolaadi- ja hapusaia. Vastavalt hooajale on valikus ka muudatusi. Saia koostisosadest võib ära nimetada ka piima ja munad, ehk ikka selline ehe värk. Lisaks on nii leivas kui ka saias hulgaliselt käsitöötunde ja oskusi ning Merikese enda hinge ja emotsioone.

Asutatud 2008

Nõva Break asutati 2008. aastal, koostades unikaalse retsepti rukkileiva valmistamiseks, mis peegeldab piirkonna kultuuri ja traditsioone.

Esimene kohaliku tooraine koostöö 2021

2021. aastal alustasime koostööd kohalike talunikega, et kasutada parimaid tooraineid, tagades värskuse ja kvaliteedi, mis on meie toodete aluseks.

Esitlused ja tunnustamine 2022

2022. aastal osalesime piirkondlikel toidufestivalidel, kus saime positiivset tagasisidet ning tunnustust meie maitsva leiva ja sellega kaasnevate traditsioonide hoidmise eest.

Liitu meiega

Tule ja maitse meie küpsetisi täna!

Ära maga maha võimalust proovida meie käsitöötooteid.

Scroll to Top